Första grenens uppvaktningar av sina brudpar?

Från släktgren I finns tre intressanta tavlor med brudpar i centrum och med släktingarnas porträtt runt om. Brudparen gifte sig 1875, 1879 respektive 1880. Under denna tid började de fotografiska porträtten komma och det var vanligt att man satte samman fotografier i så kallade mosaikbilder. Mosaikbilder för uppvaktningar är kända, men bröllopsbilder som dessa verkar inte höra till de vanligaste formerna. Detta gör våra bilder intressanta, dels för att det var en ovanlig tradition, dels för att man då hade hela släktens porträtt samlade.

Exakt bakgrund till bröllopsbilderna vet vi inte, kanske finns det flera bevarade i släkten. Vi skulle uppskatta om någon släktmedlem kan hjälpa oss. Det kan vara så att bilderna sammanställdes av brudens föräldrar och var en gåva till brudparet eller att deltagarna på bröllopet fick en kopia var. Idag förekommer att man på bröllop lägger fram kameror för att festen och deltagarna ska vara dokumenterade, kanske var detta något liknande.

Två brudpar är identifierade men vilka H + U som gifte sig 2 april 1879 är vet vi inte. På denna okända bröllopsmosaik finns bilden av hovmarskalkens son Carl F (I). Samma bild finns monterad på bröllopsmosaiken då Carl F:s syster Teresia gifter sig 1880. Bilden på Carl F är identisk med den som finns i släktboken sidan 74.

Då Carls F:s äldsta syster Augusta 20 år gammal gifter sig 1875 med Johan Falkman är deltagarna på porträtten äldre och där kan vi se brudens far hovmarskalken Patrik O (1820-1907) tillsammans med hans andra fru Anastasia. Där finns också brudes fem år yngre syster Cecilia, som så småningom gifte sig Ossbahr. På den första bröllopsmosaiken kan man alltså finna huvudmannagrenens fjärde och femte generation.

Titta gärna på bilderna och säg till om ni kan känna igen någon. Kanske kan vi få hjälp från andra släkter som Falkman, Hamilton eller Ossbahr. Vet ni vad det är för uniformer som används?

Patrik O Reuterswärd

Bröllopsbild Augusta och Johan Falkman 1875-01-28
Bröllopsbild Augusta och Johan Falkman 1875-01-28
Bröllopsbild H + U 1879-04-02
Bröllopsbild H + U 1879-04-02
Bröllopsbild Teresia (Thérèse) och William Hamilton, 1880-10-30
Bröllopsbild Teresia (Thérèse) och William Hamilton, 1880-10-30

Ytterligare några av bilderna